sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Syksyn puuhia


Keräilin vanhalta talolta lehtiä kukkapenkkien peittoa varten, kun muistin että artisokat on maassa enkä keväällä edes katsonut mitä niille kuuluu. Kun takaluukku oli lehteä täynnä nappasin talikon ja aloin kaivaa. Siellähän niitä oli, vadillinen löytyi hetkessä sen enempää etsimättä. Nappasin ne mukaan saunareissulle jolla pesin ne hyvin juuresharjalla. Kannoin sisälle, viipaloin ja kuivatin. Nyt olisi tuotakin herkkua kuivattuna kolme purkkia. Samalla keräsin muuten vielä yhden lipstikkasadon tälle kesää. Keväällä pitää siirtää lipstikka tänne uudelle pihalle että saa vastaisuudessakin tuota keittojen yrttiä.



Alakuvassa olevaan lavaan kaivoin kolme ruokaparsaa, jotka ostin pojan kanssa puutarhalla käydessä. Tähän aikaan vuodesta taimistoilta saa taimia puoleen hintaan ja jopa alle. Minä ostelen ja istuttelen haluamiani kasveja tähän aikaan vuodesta, silloin ne saa edullisemmin ja samalla esim. perennoista näkee mikä pysyy hyvännäköisenä koko kasvukauden. 

Lavoja minulla on neljä vierekkäin, niistä ensimmäisessä on nyt isomaksaruohoa juurtumassa istutustarpeisiin tuleville vuosille, toisessa maa- artisokkaa tännäkin istutettavaksi, kolmannessa piparminttu, ruohosipulia ja persiljaa ja viimeisessä ne parsat. Lavat ei montaa vuotta taida enää kestää, mutta vielä niihin on hyvä laittaa kasveja talven ajaksi, keväällä voin istutella niitä mahdollisille lopullisille kasvupaikoilleen jos ne ovat suunniteltuina.

Kanat ovat aina apurina jos kaivetaan, tiput ovat jo emonsa kokoisia. Emo vaan on niin kanaemo että vieläkin yrittää pikkuisiaan siipien alle, vaikka aika mahdotontahan tuo on.



Tämä ompu- upeus on ilmeisesti Antonovka. Puussa on vieläkin omppuja vaikka kuinka. Uskomattoman satoisa tänä vuonna.

Yksi iso iso asia saatiin vihdoin alta pois. Tämä piharakennuksen seinä oli tipahtanut peruskiviltään ja kiero kuin mikä. Uusi sähkökaappi tuli siihen ja sähkölaitos ilmoitti ettei aio kytkeä sitä ennen kuin seinä on korjattu. Järkättiin sitten lapset hoitoon ja isännälle kaveri, jonka kanssa nostivat ja vetivät seinän paikoilleen. Se nousi yli puolimetriä ylöspäin ja puolisen metriä takaisin sisäänpäin ja on nyt suora ja ryhdikäs. Tallin lattia piti samassa rytäkässä avata ja poistaa, siellä on muutamien palkkien korjaus ja sitten laitetaan lattiaksi varmaan parikertainen vesivaneri jonka pitäisi kestää isännän projektiautot. Sen jälkeen pitää vaan päättää mistä autosta aloitetaan korjaus- urakka. Talon remontti on kasvattanut autojen korjausvelkaa aika tavalla ja ollaan tällä hetkellä tilanteessa jossa yksi oma auto pelittää, ja sekin on hätäisesti ostettu jotta olisi edes joku, joka liikkuu. Kun tilat on kunnossa ja talon alakerta alkaa olla valmis alkaa autojen päivitysurakka ja jos ensi kesänä olisi se harrastepelikin liikenteessä, voisi laitaa kellohameen päälle ja rientää jenkkitapahtumiin pitkästä aikaa. 


Samalla kun kaivelin niitä puutarhaostoja maahan innostuin myös jouluruusujen siirrosta. Keksin niille mielestäni oikein hyvän paikan tuosta ajotien vierestä. Siitä kuljetaan ympäri vuoden jatkuvasti ja se on keväällä aurinkoinen, mutta kesällä sopivasti varjossa, juuri hyvä jouluruusulle. Nehän kukkivat helmikuusta eteenpäin, hiukan vuodesta riippuen, siksi niiden pitää olla paikassa jossa ne oikeasti näkyvät, ettei kukinta unohdu jonnekin penkin perälle. Viisi oli hengissä vanhalla talolla, kaivoin niiden mukana isot juuripaakut mukaan ja tein uudesta mullasta penkin niille. Nämä ovat jo useamman vuoden vanhoja ja juurilla oli ihania pikkuisia siementaimiakin. Tästä penkkiä on myös helpo jatkaa, jos niitä saan tämän talven aikana lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti