tiistai 6. syyskuuta 2016

Kuisti




Kuisti oli yksi kesän tärkeimmistä missioista. Se ei ole ihan valmis vielä, mutta ero kevääseen tai viime talveen on huimaava. Kuistihan oli talon ainoa hylättyjen vuosien aikana oikeasti kärsinyt osa. Betoniporras oli uittanut vettä kuistin lattiarakenteisiin niin, että lattian pystyi purkamaan käsin, sen tukipuu oli lahonnut jonka seurauksena se oli irronnut talon seinästä ja keskellä kuistia oli 20 cm kynnys. Viime syksynä ostimme talon alta löytämämme vanhan mallin mukaan tehtyä ulkopaneelia ja aloitimme paneloimaan kuistin ulkoseiniä, mutta talvi puski päälle ja se jäi kesken. Koko talvi kuljettiin kotiin kuistin läpi josta puuttui ikkunat ja ovet, osittain seinätkin. Voitte uskoa miten kylmä tuvassa oli niillä 30 asteen pakkasilla kun kylmäpuskuri puuttui. Keväällä kun heräsimme talviunesta teimme ensin ulkolaudoituksen kuntoon, sen jälkeen mies työsti ikkunoiden karmit ja korjailtiin pokia. Kuistin kuudesta pokasta neljä on maalattu valmiiksi asti ja kahdesta jäljelle jääneestä karmistakin toinen on maalattu ja toinen maalaamatta, niiden maalaus jatkuu kevätpuolella kun pellavaöljymaali taas kuivuu paremmin eikä kaikki maailman ötökät ui maalissa. 

Kuistiin koottiin uusi lattia sieltä säilyneistä vanhoista lankuista, vanhan talon ennen meidän aikaamme puretuista keittiön lattian lankuista ja uusista lankuista. Se oli aika palapeli, mutta nyt kun se on jo maalattukin viimeistä silausta lukuunottamatta siitä tuli oikein hyvä. Kuistilla sijaitsevan vessan seinät paneloitiin sisäpuolelta ja ulkopuolelta, sinne tehtiin uusi lattiavalu ja asennettiin muovimatto. Suihkukaappi on vielä hankkimatta ja ekovessa tekemättä. Rapput purettiin pois tieltä kun kuistia laitettiin, ne pitäisi vielä tehdä takaisin ja laittaa pesukoneen paikka kuntoon.


Aiemmin taisinkin jo kuvata tätä isännän tekemää naulakkoa, se tehtiin talon vanhan nalakon mallin mukaan koko seinän pituiseksi ja maalattiin uulan pellavaöljymaalilla valkoiseksi. Kuistin seinät maalasin samalla maalilla, mutta sävyllä minttu. Ikeassa sattui olemaan tarjouksessa tuollaisia sävymaailmaan sopivia peltilaatikoita jotka laitoin tuonne hattuhyllylle.


Kuistia tehtäessä oltiin päätetty että koitetaan luovasti käyttää samalla pois kaikkea entisistä remonteista ylijäänyttä materiaalia. Minulle oli selvää, että haluan kuistin paneloitua tuolla helmipaneelilla. Kun oltiin ikkunan alapuolella alkoi paneelikasa uhkaavasti loppua ja intoa oli vaikka muille jakaa. Käväisin sitten vanhassa navetassa tutkimusreissulla jos sinne olisi edellisistä remonteista jäänyt joitain paneelinpätkiä jotka voisi hyödyntää. Löytyihän sieltä, muutama tuota leveämpääkin, sinne  ne sujahti joukkoon.

 


Tässä kuvakulmassa näkee tuon vessan, naulakko on tuolla vessan takaseinällä ja käytävän päästä menee ovi vanhempien makuuhuoneeseen. Nyttemmin vessan ovi on taas paikallaan ja vessassakin on kaappi. Vessan eteen tehtiin tuollainen "lattialämmitysmatto" ajatellen kurakelejä ja kolmen lapsen eestaas ramppaamista, kuivuisi edes kengät tuon päällä. Sekin on jo valettu, mutta loppusilaus ja maalaus puuttuu. Alakuvassa kuistin puolelta, ikkunan alunen laitettuna. Tuo oikealle jäävä seinä on kuvassa vielä kesken, nyt se on valmis. Rappujen kohdalta emme vielä paneloineet, koska haluaisin paneelien jatkuvan ylös asti ehyenä ja se on helmpompi toteuttaa niin, että ensin asennentaan rapput takaisin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti