torstai 15. lokakuuta 2015

Keittiötä


Kuvailin joku päivä keittiön nykytilaa ja jaan sen nyt teillekin. Jo ostaessamme talon tiesimme että jääkaappimme tulee olemaan Smeg, väriä emme olleet päättäneet mutta merkin ja mallin kyllä. Väri valikoitui kohtuullisen spontaanisti kauppoja hieroessamme ja nappiin tuo meni. Keittiön tapetin valinta oli silloin alkuun kaikkein vaikeinta, siinä oli jo monta muutakin "lopullista" vaihtoehtoa mutta tämä Sanbergin paperitapetti lopulta kolahti niin että se on just se, eikä mikään muu. Iso määräävä tekijä oli myös ostamani 50 luvun kaupantiski josta päätimme tehdä keittiön tasoa, se mahtui vain kahteen kohtaan keittiössämme. Halusimme astianpesukoneen, uunin ja Ikean ison posliinilavuaarin. Kaikki muu oikeastaan valmistui siinä tehdessä, otimme kiinni ideoista jotka heitettiin jossain tapetoinnin lomassa ja kun ne oli riittävästi kypsyneet ne toteutettiin. Valmis keittiö ei vielä ole, mutta jo oikein käyttökelpoinen.



Ostimme tämän ihanan kulmakaapin hetipian talokauppojen jälkeen yhdeltä paikalliselta kesäkirpulta. Myyjä ilmeisesti luuli repivänsä siitä hirveää hintaa, mutta kun minä tiedän mitä tahdon, ei se viisikymppiseen kaadu. Tykkään huonekaluista jotka ovat jotenkin erilaisia, niillä voi olla tarina tai niissä voi olla jotain eriskummallista. Tässä se on tuo sisus, jollekin varmaan peruskauraa, mutta itse en ollut koskaan nähnyt tuollaista pyörivää, taidokkaasti puusta tehtyä hyllysysteemiä. Meillä sinne ajautui mausteet ja lääkkeet. Kaappi oli pitkään menossa salin nurkkaan, muttei sille olisi siellä ollut mitään funktiota niin se laitettiin osaksi tätä keittiön työnurkkausta ja siihenhän se sopii kuin nakutettu. Sen toiselle puolelle seinään kiinnitettiin kolme hyllyä, edellisen kodin kukkalaudat, ja toiselle puolelle tuollaiset harmaat lokerikot, jotka myös ovat edellisen kodin keittiöstä. Mies teki keittiön tasot itse. Itse kaatoi tammen tätini pihalta ja sahasi sen eripaksuisiksi laudoiksi, niitä on kuivatettu vuosia ja nyt niitä otettiin käyttöön. Tosi kaunista jälkeä, kaupantiskin päälinen puuttuu vielä, tämän nurkkauksen tasot on tässä. Tasoihin vedettiin Osmo colorin väritön öljy keittiö- ja kylppäritasoille. Sitä oli vanhassakin kodissa ja tykättiin kovin pinnasta.



Lavuaari on ikean posliiniallas, tämä yksialtainen, koska siinä pystyy pesemään uunipellin kokonaan tuolla sisällä. Asia joka aina menee pieleen ja se pelti loiskaa vedet lattialle, ei enää. Hana on vielä valitettavasti vain rekvisiittaa, uudelleenjohdotus on kesken, viemäri sentään jo menee pois.


Astiat meillä säilytetään vanhassa kaapissa joka talossa oli kiinteänä jo tänne tullessa, se jää yläkuvassa selän taakse. Uuni on tulossa jääkaapin vieressä olevaan yläkoloon. Nyt siinä säilytetään tiskejä. Kahvinkeitin alkanee olla suurinpiirtein paikallaan. Tuohon Ikean veitsimagneettiin  olen oikein ihanstunut, kaikki käden ulottuvilla mutta pois tasoilta.



Astianpesukonekin on vielä vain rekvisiitta, jos talven aikana jo toimisikin. Sen tilalle ostamme jossain vaiheessa Smegin koneen, mutta pitää hiukan tasoittaa ensin tuota taloudellista tilannetta ja saatiin sopivasti tuollainen vanha kone sen tilalle. Rungot on Ikeasta ja kaikissa laatikkomekanismit. Niihin mies tekee etulevyt kun joutaa, emme halunneet tusinatavaraa, vaan jotain jolla on oikeasti merkitys tai tarkoitus ja ennen kaikkea uniikit ja omat. Tällä hetkellä näyttää siltä että etulevyt saadaan tehtyä vanhan kodin alkuperäisestä helmikattopaneelista, jonka joku aikaisempi omistaja on purkanut pois halteks levyjen tieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti