maanantai 13. heinäkuuta 2015

Mansikoita


Höpsähdys kaupan pihalla, laatikko masikkaa 15 euroa, pakko niitä oli pari napata mukaan. Laatu oli kakkosta, mutta siitähän saa oivallista mehua ja hilloa. Kuvat kyllä ykköslaatuisesta, jota oli myös. Marjaa menee talvisaikaan pari desiä per nokka päivässä, eli litran verran vähintään, niitä saa hiukan pakastella. Nyt meni 5 kiloa suoraan pakkaseen rasioissa ilman mitään. Ja 10 kiloa keitettiin mehun kautta hilloksi. Ollaan opeteltu vuosia vähäsokerista elämää ja mehussa ja hillossa sen tuntee konkreettisesti, sokerihillot sattuu suussa. Käytän hillosokeria alle puolet pussin ohjeesta ja hyvin ovat säilyneet ja saa helposti vähennettyä sokerin määrää. Ja silti hillo on vaan juhlapäiviä varten, arkena pelkkiä marjoja ilman sokeria.




Kokeilin ekaa kertaa mansikkapannacottaa, kiva jälkkäri/välipala. Lavasta hiukan piparminttua koristeeksi ja taustalla pihan pionit. Leikkasin kaikki maljakkoon kun sade kaatoi ne maahan, eikä niitä kukaan siellä ihaile.


Hilloa tuli ihan hirveän paljon, kukahan nämä syö? Lapset ja isäntä, uskoisin. Koskaan meillä ei ole ollut näin paljoa hilloa pelkästä yhdestä sortista. Alla mehut, sitä on hiukan maltillisemmin ja sitä voin itsekin hiukan maistella. Keitin ensin maijassa mehua niin paljon kuin nopealla keitolla tuli ja mäskistä, johon lisäsin vähän tuoretta marjaa tuli hillo. Kaksi maijallista mehua ja kaksi isoa kattilallista hilloa. Pakkasessa on lisäksi jo aiemmin kesällä tekemäni raparperi ja raparperi- minttu mehut, ne tein sitruunahapolla ja pakastin valmiina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti