torstai 20. marraskuuta 2014

Piiput


Aiemmin kirjoittelinkin meidän pitävän taukoa osin piippujen takia. Alkuperäinen suunnitelmahan oli lämmittää taloa talvi uuneilla ja lämpimässä touhuta sisätilojen kanssa. Talossa on asuttu viimeksi täysin uunien varassa ja meillä on sama kunnianhimoinen tavoite. Asia ei ole meille ihan uusi juttu, olemme kahdeksan vuotta asuttaneet vanhaa harvaa taloa kahden pystyuunin voimin, kovilla pakkasilla on keittiössä ollut patteri, mutta ensisijainen lämmönlähde on aina ollut uunit. Nuohooja ehti talolle viimein syksyllä ja tuomio oli että ennen korjauksia ei tarvitse kuvitellakaan lämmittävänsä. Mies oli hiljaa varautunut vaikka koko piippujen uudelleen muuraukseen ettei tule pahasti päin näköä jos kaikki menee uusiksi, onneksi ei, mutta korjattavaa oli molemmissa. Molemmissa piipuissa on hatut ja ympäripellitykset. Nyt kun ne menee korjattaviksi jätämme hatut, mutta poistamme pellitykset ja hormit muurataan vanhan malliseksi ja jätetään tiilelle.

Pikkupiippu, oikeanpuoleinen on yksihorminen ja menee salin pönttöuuniin. Tämä pää talosta on myöhemmin rakennettu ja siksi myös piippu on hiukan uudempi. Tälle piipulle riittää kun sen saumaa sisältä yläosistaan uudestaan. Piipun alaosan pönttöuuni komeilee alakuvassa. Alkuun ajattelimme sen olevan liian pieni suuren huoneen lämmitykseen, sali on noin 35 neliöinen. Nuohooja kuitenkin kertoi että savukanavat kulkevat pönttöuunista tuohon vierellä olevaan hormiin eli molemmat lämpenevät kun uunia lämmittää, aika nerokas systeemi ja varmaankin syy siihen että toi pönttö on jätetty tuollaiseksi tumpiksi. Aili rouva on ollut tarkan markan täti eli turhahan tuosta olisi ollut komea tehdä jos tuokin riittää? Me aiomme ostaa tuohon tuon yhden renkaan ja kruunun heti kun sellaiset kotuuhinnalla osuu silmiin.




Isommassa hormissa on kunnioitettavat kuusi kanavaa. Se joudutaan muuraamaan katon yläpuolisilta osiltaan kokonaan uusiksi. Nyt hormiin menee keittiön puuhella, keittiöstä ilmahormi ja yksi tyhjä, lastenkamarin porinmatti, vieraskamarin entisöitävä kaakeliuuni ja yläkerran porinmatti. Keittiössä on alunperin ollut muurattu hella ja leivinuuni, mutta tämä hella on vaihdettu sen tilalle jo kauan kauan sitten. Me ihmettelimme noita kolmea peltiä ja luulimme osan olevan jäännteitä siitä leivinuunista ja siten turhia, mutta nuohooja osasi kertoa että noita peltejä muuttamalla tähän saa kolme eri toimintoa. Yksi on uunikierto, yksi pelkkä hella ja yksi seinäkierto, eli tässäkin koko seinä varaa lämpöä ja on siten hyvä lämmönlähde. Lastenkamarin porinmatti on täällä joskus jo kuvana ollutkin ja kahdesta muusta en kuvaa löytänyt, mutta viereisessä vieraskamarissa on entisöinnin alla vaalea kaakeliuuni ja yläkerrassa toinen porinmatti. 


 Selvittelimme asioita ja on olemassa laastia jonka kanssa voisi muurata ilmeisesti kymmeneen pakkasasteeseen asti, mutta koska itse emme ole koskaan kyseistä laastia käyttänee, emmekä pikakelauksella löytäneen ketään ketä olisi, päätimme jättää homman kevääseen suosiolla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti