perjantai 1. syyskuuta 2017

Syksyn töitä


Täällä on kuumeinen säilöntä meneillään. Syksy on siksi ihana vuodenaika, että saa toteuttaa tätä hamsterigeenin toimintaa. 

Tänä vuonna on taas ollut herkkutatteja hurjasti, mä kuivaan keräämäni tatit hyötykasvikuivurilla ja piilotan talvisin risottoihin ja kastikkeisiin sillei sopivasti. Ne säilyykin kuivattuna tosi kauan, muutamia vuosia sitten oli sellainen hullu tattivuosi jolloin ei ollut ees matoja ja kuivatin sitä ämpärikaupalla, kolme vuotiaana syötiin viimeiset kuivatut ja ihan priimaa oli. Suppilovahverot kuivaan myös silloin kun niitä on, tänä vuonna en ole vielä niitä bongannu, mutta en kauheasti etsinytkään.



Ekat hillot ja mehutkin keitettynä. Harvoin näin aikaisin teen mehuja tai hilloja, mutta tuli pakkaset täyteen ja sain mahdollisuuden kerätä pensasmustikkaa jolle piti saada tila. Nappasin siis huonolaatuisimmat mansikat maijaan ja tein eka niistä mehun ja mäskistä hilloa. Mehuksi lisäksi viimeiset viinimarjat puskista kun pääsi turhan kypsiksi. 



Mustikkaa ostin kesällä pari ämpärillistä kun työtilanne näytti siltä ettei metsässä paljoa keräillä. Puoli ämpäriä hain yksi ilta juuri ennen ukkossadetta. Meilläpäin on vieläkin mustikkaa metsissä, katsotaan jos viikonloppuna lisää. Alla kuva pakkasen tetriksestä, yhtään purkkia enempää ei menisi, joitain pusseja voisi väleihin saada. Lihalientä keitinkin eilen. Muutama kukko ja kana odottaa pataan pääsyä, niistäkin liemet keittelen, ja lihat syödään, jos viikonloppuna aktivoituisi asian suhteen. 

Meillä on kaksi arkkupakastinta, iso ja pieni, tavoitteena on aina että molemmat ovat syksyllä piukassa ja kun kaikki mahtuu isompaan pieni sammutetaan ja taas kaikki pieneen, kun mahtuvat ja saa ison sulatettua. Tää tapa on ollut tosi kätevä, molemmat tulee kunnolla sulatettua ja kaikki marjat käytettyä kun pysyy tietty järjestys. Mä en laita rasioihin mitään vuosilukujakaan siksi, koska kaikki on aina edellisvuotista, jos jotain tuppaa jäämään sen syömistä tehostetaan kunnes loppuu. Joka vuosi tulee laitettua vaan eri määrät eri marjoja riippuen mitä on tarjolla sopivasti ja minkä verran. Tänä vuonna meni 15 kg mansikkaa, 5 keitin mehuksi ja hilloksi. Mustikkaa se kaksi ja puoli ämpäriä. Eka vuosi kun en laskenut viinimarjoja, mutta 20 litran paikkeilla sekin, vadelmaa mitä jaksoi kerätä, samoin saskatoonia, ehkä muutama litra. Pensasmustikka on ihan uusi tuttavuus, sitä keräsin 5 kiloa. Puolukat vielä metsässä ja omenaa olen myös soseuttanut ja pakastanut, samoin, jos tulee paljon lohkoina pakastanut, voi syödä talvella omenahyvettä iltapalaksi. Mehut mulla on myös pakkasessa, sitä aina tilan ja tarpeen mukaan. Nyt oon vähän vähemmän keitellyt kun edellisiä on vielä juomatta. Kurpitsaa olen myös pakastanut soseena ja raasteena sellaisina vuosina kun sitä paljon tulee, tänä vuonna on ollut niin viileää ja puutarhuri hidas että kaikki mitä on tullut on voinut suoraan syödä.

Kurkkuja keittelin viime vuonna 20 kiloa säilykkeiksi, kaikki meni, viime viikolla avattiin viimeinen purkki. Tänä vuonna vaan vähemmän ollut kurkkuja myynnissä, pitää osua kaupalle aamulla jos mielii omansa, vielä en oo ehtinyt ostaa itselle.




Hunajaa, viime vuonna meni koko sato mehiläisille. Aloittelijan mokia, pesässä oli pari emoa ja alakertalaiset ryöstivät yläkertalaisilta hunajan. Tämä vuosikaan ei ollut mikään hurjan hyvä, mutta ainakin saimme itsellemme hunajat ja muutama purkki liikenee myyntiinkin asti. Kyllä nuo mehiläiset on sellaista porukkaa että menee opetellessa. Hunajaa nakkasin meidän tarpeen pakastimeen, sieltä on kätevä ottaa purkin loputtua uusi juokseva tilalle. Sehän kiteytyy ajan kuluessa itsekseen, minä kyllä olen ympännyt sen ettei tulisi kovin suurikiteistä, mutta pakkanen pysäyttää kehityksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti