sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Talvella remontti hiljenee


Pakostikin remontti jäi tauolle, kun emme saaneetkaan taloa lämpimäksi. Kevätauringon kanssa kilpaa olemme kuitenkin heräilleet talvihorroksestamme. Sormet syhyisi tapettien tilaukseen ja pinkopavien asennukseeen, mutta pakko hiukan odotella että saadaan taloa lämpimämmäksi. Yläkuvassa se mitä talolla eniten on tehty viime viikkoina, grillattu makkaraa. Jos ihmisellä on paikka johon hän tunsi kuuluvansa heti ensi hetkestä lähtien niin on kovin vaikea pysyä sieltä pois. Olemme siis retkeilleet talollamme, hiihtäneet metsässä, laskeneet mäkeä pihalla, tehneet pieniä remottiin liittyviä valmistelua ja syöneet makkaraa.


Ensi talvena saan katsella tätä maisemaa ensimmäisenä aamulla, viimeisenä illalla ja aina kun haluan siinä välissä. Ajatus antaa voimaa odotukseen.


Saan nauttia tästä hiljaisuudesta, rauhasta ja kodista joka päivä.


Saunallakin on ollut retkillämme virka, kamppeiden kuivatus. Kolme vesimärkänä juoksevaa lasta, joka kerta saa olla tuplavermeet mukana että voi vaihtaa evästauon ajaksi.


Tämä viikonloppu meni tulevaisuutta varmistellen, kahdellakin tavalla. Talossa on viisi tulisijaa ja lisäksi saunan pesä, niihin uppoaa siis yli tuplamäärä enemmän polttopuita, kuin nykyisessä talossamme. Toinen varmistus oli kaataa pelottavan oloinen koivu talon kulmasta, ennen kuin se tekee sen itse. Kaadoimme tästä talon edestä kaksi koivua, joista toinen oli pystyynkuollut ja toinen täynnä hurjia reikiä ja reidenvahvuisia oksia pudotteleva. Lisäksi kaadoimme kellarin välittömästä läheisyydestä vanhan haavan, josta tehdään kesällä lautaa ja ne käytetään joskus tulvaisuudessa saunan sisustaan, lauteisiin ym.


Saunan vieressä kasvava koivu piti säästää upeiden käppyröiden oksien takia, mutta koska iso koivu kaatui eri suuntaan kuin suunniteltiin, se vaurioitui niin pahoin että tuli seuraavaksi kaatojonoon. Koivu tuli läpi myös saunan ikkunasta, päästiin lasitushommiin. Tämän kevään aikana pitää kaataa vielä yksi iso kuusi, se jäi rajalle maanmittaustoimissa ja pitää siksi poistaa. Piti hoitaa jo tänä viikonloppuna, mutta nämä puut veivät nyt niin aikaa että jäi tulevaisuuteen. Silloin saa mennä myös tuo saunan vieressä vaurioitunut koivu. Viisi puuta vuodessa voisikin olla tavoite, tontti on metsittynyt rauhassa niin kauan että siitä saa kaataa paljon puita, ettemme kuitenkin mielummin varovaisesti ja suunnitellen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti