keskiviikko 31. elokuuta 2016

Sadonkorjuu


Sadonkorjuun parasta aikaa. Täällä on huhkittu syksyn sadon kanssa. Pakkaset ja kaapit täyttyvät, vaikka alkukesä näytti huonolta, lähinna viinimarjapuskia katsoessa, niin kyllähän sitä säilöttävää kuitenkin tuntuu olevan ja tulevan. Kanttarelleja on ollut ihan hurjasti ja tuleekin vielä. Me ei olla varmaan ikinä onnistuttu kyllästymään kanttarellien syömiseen, vaan kaikki on syöty aina heti. Tänä vuonna olen kuivattanut niitä monen monta kuivurillista. Vielä tuntuu joka lenkillä löytyvän lisää. Joskus koitin paistaa kanttarelleja ja pakastaa, mutta aina ne maistuivat jotenkin kummalliselta kun otin ne sieltä syötäväksi. Nyt olen kuivannut keräämäni sienet. Talvella käytän hurjan määrän kuivattuja suppilovahveroita ja herkkutatteja, ensi talvena myös kanttarelleja.


 Kurkkuja laitoin kymmenen kiloa, saman verran kuin viime vuonna. Kun katson purkkien määrää niin ei taida riittää, viime vuonna taisi loppua joskus helmikuussa ja lapset taas vähän isompia niin taidan toisen samanlaisen satsin laittaa. Testasin myös valkosipuleita, mutta ne menivät siniseksi, miksiköhän?


 Sain pari laatikkoa ihania omppuja, meilläkin on kyllä kaksi omppupuuta, mutta ei näin hyviä. Keitin omput soseeksi, kaksi isoa kattilallista yhteensä ja juuri sitä niin hyvää sosetta mitä kaverinkin ompuista joskus tein. Keitän vaan omenat pehmeiksi, soseutan ja jäähdytän ja pakkaseen. Meidän puut tekee pientä karvasta omenaa ja kun en haluaisi sokeria laittaa niin ne on aika turhia. Jos joku setti vaikka omenahilloa niistä.



Puolukan hakureissulla bongasin myös ensimmäiset kunnolliset herkkutatit. Olen niitä jo etsiskellytkin kun varastot ovat tyhjentyneet edellisvuotisesta hirmusadosta ja nyt kaipailin lisää. Herkkutatitkin kuivatan ja käytän risotoissa talvella. Nyt pitää ahkerasti käydä herkkutattiapajilla ja kuivatella ainakin ensi vuodeksi sieniä. Pojalla alkoi tänään partio ja piti keksiä tekemistä sen ajaksi, mitäs muuta kuin metsään. Tuliaisina litra mustikoita ja toinen puolukoita, herkkutatteja pari lisää ja litra kanttarelleja. Kuivuri hurraa taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti